Osteopathie tijdens en na zwangerschap

Osteopathie en zwangerschap

Zwangerschap is een periode van grote lichamelijke veranderingen. Deze veranderingen kunnen soms leiden tot ongemakken zoals rugpijn, bekkenpijn en spijsverteringsproblemen. Osteopathie kan een waardevolle rol spelen in het verlichten van deze klachten en het bevorderen van het welzijn van zowel moeder als baby. 

Voordelen Osteopathie tijdens zwangerschap

  • Pijnverlichting: Veel zwangere vrouwen ervaren pijn in nek, rug en bekken. Osteopatische behandelingen kunnen helpen deze pijn te verminderen door de druk op gewrichten en spieren te verlichten. 
  • Verbeterde doorbloeding: Osteopathie kan de doorbloeding bevorderen, wat belangrijk is voor zowel de moeder als de baby. 
  • Spijsverteringsproblemen: zwangere vrouwen kunnen last hebben van spijsverteringproblemen zoals constipatie en brandend maagzuur. Via bepaalde technieken kunnen we deze klachten verminderen door de spanning in de buik en het middenrif op te heffen. 
  • Optimale beweging van het bekken: Een goed functionerend bekken is essentieel voor een vlotte bevalling. Osteopathie kan helpen bij het optimaliseren van de beweging en flexibiliteit van het bekken, wat gunstig kan zijn tijdens de bevalling.

Osteopathie na de bevalling 

De periode na de bevalling, ook wel de postnatale periode genoemd, kan uitdagend zijn voor het lichaam van een nieuwe moeder. Het herstel van de bevalling, de fysieke veranderingen en de zorg voor de baby kunnen leiden tot diverse lichamelijke klachten. Osteopathie kan een effectieve manier zijn om deze klachten te behandelen en het herstel te bevorderen. 

Voordelen Osteopathie na de zwangerschap

  • Pijnverlichting: Door de bevalling kunnen veel vrouwen last krijgen van hun rug, staartbeen, nek,.. Via verschillende technieken kunnen we deze spanningen en blokkades in het lichaam verminderen.
  • Herstel van het bekken:  Het bekken heeft tijdens de zwangerschap en bevalling veel stress ondergaan. Via osteopathie proberen we de harmonie terug te herstellen van het bekken zodat het zeker geen klachten geeft op latere leeftijd. 
  • Emotionele ondersteuning: De postnatale periode kan ook emotioneel uitdagend zijn. Osteopathie kan helpen om stress en spanning te verminderen wat bijdraagt aan een betere mentale en emotionele gezondheid. 
  • Verbetering van de houding: De veranderingen in het lichaam tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot houdingsproblemen. Via bepaalde technieken kunnen we helpen om de houding te verbeteren en de belasting op de wervelkolom en gewrichten te verminderen. 
  • Spijsverteringsproblemen: Na de bevalling kunnen vrouwen nog steeds last hebben van spijsverteringsproblemen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel. We proberen dan om de spanning in het spijsverteringssysteem te verminderen en zo te optimaliseren.
  • Bekkenbodemspieren: De bekkenbodemspieren hebben veel te verduren gehad tijdens de zwangerschap (druk baby) en tijdens de bevalling. Dit kan op termijn klachten geven waardoor. We gaan dan nagaan wat de klachten uitlokken en proberen zo die klachten te verhelpen. 

Osteopathie en blaasproblemen 

Blaasproblemen kunnen ook voorkomen door andere oorzaken dan een bevalling of zwangerschap. Denk maar aan blaasproblemen bij kinderen of blaasproblemen op latere leeftijd of bij mannen. Als osteopaat trachten we te zoeken naar de functionele stoornissen in het lichaam. We proberen dan de mobiliteit te verbeteren van spieren, gewrichten, bindweefsel, organen,.. en alles wat dus een invloed kan hebben op de functie van de blaas.

Hoe kan osteopathie helpen bij blaasproblemen?

  • Verbetering van de bloed circulatie: We werken op de doorbloeding in het bekkengebied, wat kan helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid van de blaas te ondersteunen.
  • Herstellen van de balans in het zenuwstelsel: door blokkades aan te pakken in de wervelkolom (welke instaat voor bezenuwing van bekkengebied), kunnen we zo de zenuwbanen die de blaas aansturen optimaliseren. dit kan nuttig zijn bij problemen zoals een overactieve blaas of urine incontinentie


  • Mobilisatie van het bekken en omliggende structuren: met behulp van zachte mobilisaties of manipulaties kunnen we de spanningen in het bekkengebied en de verminderde mobiliteit verbeteren.
  • werken aan de spijsverteringsorganen: omdat de blaas nauw verbonden is met andere organen in de buikholte, kan het verbeteren van de functie van de darmen en andere spijsverteringsorganen ook bijdragen aan een betere blaascapaciteit en functie.  

Met welke klachten kan je bij mij terecht?

- Stressincontinentie

- Urge - incontintentie

- Stoelgangverlies

- Pijn in de onderbuik

- Vaginale pijnklachten

- Pijn bij seksueel contact 

- Blaasontstekingen (chronisch)

- Blaaspijnsyndroom 

Wat verwachten bij een consultatie?

Tijdens een consult zal ik eerst een anamnese afnemen (=vraaggesprek) om zo een beter beeld te krijgen over je klachten. Na de anamnese wordt er een lichamelijk onderzoek uitgevoerd om te bepalen welke gebieden van het lichaam mogelijk bijdragen aan de blaasproblemen. Nadien volgt de behandeling. Deze bestaat uit zachte manuele technieken om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren, de spanning in de spieren te verlichten en de algehele balans van het lichaam te herstellen. Soms kan het nodig zijn om inwendig te behandelen. Dit wordt altijd in samenspraak gedaan met de patiënt. 


Vaak is het raadzaam om samen te werken met andere disciplines zoals een bekkenbodemtherapeut. Dit wordt dan ook altijd meegegeven met de patiënt. 


MAAK EEN ONLINE AFSPRAAK