Pre- en postnatale kinesitherapie

Pre- en postnatale kinesitherapie

Bekkenbodemproblemen

Tijdens en na de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam verschillende veranderingen zowel op fysisch als op psychisch vlak.

Tijdens de zwangerschap kunnen er problemen ontstaan zoals bekkeninstabiliteit of bekken - en rugklachten door de vergrote omvang van de buik en de bijgaande holle onderrug.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Om de zwangerschap zo aangenaam mogelijk te laten verlopen, is kinesitherapie aangewezen. Het lichaam ondergaat veel veranderingen waardoor het belangrijk is om deze veranderingen bewust gewaar te worden. Daarnaast kan kinesitherapie ook helpen bij het verminderen van bekkenklachten door de juiste houdingstips en bijpassende oefeningen te geven. 


Verder is revalidatie na de zwangerschap ook van groot belang. De bekkenbodem ondergaat tijdens de zwangerschap een grote interne druk waardoor de bekkenbodemspieren zwakker of beschadigd kunnen worden. Het is dus belangrijk om deze spieren terug op te trainen om zo klachten te voorkomen, pijn te verminderen of je bekkenbodem juist te blijven onderhouden. Door deze oefeningen preventief uit te voeren, zal je al veel klachten kunnen voorkomen zoals urineverlies, stoelgangverlies, orgaan verzakkingen en andere pijnklachten.


Daarnaast gaan we ook de buikspieren terug optrainen aangezien deze zijn uitgerokken door de grote buikomvang. Hierdoor gaat de functie vaak verloren waardoor het belangrijk is om deze terug bewust te leren aanspannen.  


Bovendien kan kinesitherapie ook helpen om je lichaam terug voor te bereiden op sport en werkhervatting na de zwangerschap.

Hierbij probeer ik zo goed mogelijk een schema op maat te maken zodat deze hervatting vlot kan verlopen.

Babymassage

De grootste veranderingen in de hersenen vinden plaats in de eerste 6 maanden na de geboorte. We trachten dus in deze vroege fase op een positieve wijze bij te dragen aan de ontwikkeling van het kind.


Dat betekent dat intensieve betrokkenheid en lichamelijk contact, zoals massage een meerwaarde bieden aan kinderen met groeistoornissen, slaapstoornissen, .... “Stimulatie van de huid en bewegingstherapie bevorderen de neurologische ontwikkeling bij het kind.” (Dobbling en Rice)


Babymassage is dus zeker geschikt voor alle baby’s met specifiek aandacht voor:

- Prematuren

- Minder valide baby’s

- Huil en/of onrustige baby’s


Daarnaast geef ik ook professionele tips voor baby’s met reflux problemen en leer ik inbaker methoden aan voor kinderen met slaapproblemen.

MAAK EEN ONLINE AFSPRAAK

AFSPRAKEN ZIJN STEEDS TELEFONISCH, VIA EMAIL OF MAAK ONLINE EEN AFSPRAAK