Hyperventilatie

Hyperventilatie of stressgerelateerde klachten 

Hyperventilatie is een ademhalingsprobleem waarbij iemand te snel en/of te diep ademt. Dit kan leiden tot een verstoord evenwicht van zuurstof en koolstofdioxide in het bloed, wat verschillende symptomen kan veroorzaken, zoals duizeligheid, tintelingen, benauwdheid, en angstgevoelens. Osteopathie/kinesitherapie kan een aanvullende benadering bieden voor mensen die last hebben van hyperventilatie, maar het is belangrijk op te merken dat een medische evaluatie altijd noodzakelijk is om de oorzaak van de hyperventilatie vast te stellen.


Hier zijn enkele manieren waarop osteopathie/ kinesitherapie mogelijk kan helpen bij hyperventilatie:

Ontspanning van de ademhalingsspieren: de technieken kunnen gericht zijn op het verminderen van spanning in de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling, zoals de spieren tussen de ribben en het diafragma. Het doel is om de ademhalingsspieren te ontspannen en hun normale functie te herstellen.

 

Herstel van de beweging van het borstbeen en ribben: we richten ons op het verbeteren van de beweging van het borstbeen en de ribben. Belemmeringen in deze gebieden kunnen de ademhaling beïnvloeden, en manipulaties kunnen helpen om de normale beweging te herstellen.

 

Bewustwording van ademhalingstechnieken. We leren verschillende ademhalingstechnieken aan. Daarnaast leren we ook bewustworden van de ademhaling zelf. Want een ongezonde ademhalingspatroon kan ook bijdragen aan hyperventilatie. 

 

Algemene ontspanning en stressvermindering: We richten ons niet alleen op specifieke symptomen maar ook op het bevorderen van algemene ontspanning en welzijn. Door spanning in het lichaam te verminderen, kunnen we indirect bijdragen aan het verminderen van stress en angst, die vaak gepaard gaan met hyperventilatie.

Het is altijd essentieel om de oorzaak vast te stellen en aan de hand daarvan een passend behandelplan op te stellen.

LiezeSF-22
LiezeSF-20
Hyperventilatie

MAAK EEN ONLINE AFSPRAAK

AFSPRAKEN ZIJN STEEDS TELEFONISCH, VIA EMAIL OF MAAK ONLINE EEN AFSPRAAK